Luna prăjiturilor : Bavareză cu vin roșu

Ingrediente:

  • 250 ml lapte
  • 150 ml vin roșu foarte dulce
  • 300 ml smântână dulce
  • 125 g zahăr
  • 50 g ciocolată menaj
  • 4 gălbenușuri
  • 12 g gelatină
  • 1 sticluță cu esență de vanilie
Ingrediente pentru crema de caramel:

  • 100 g zahăr
  • 20 ml smântână dulce
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 3 linguri apă


     Laptele se încălzește împreună cu esența de vanilie. Gelatina se pune într-un vas împreună cu 10-15 linguri de apă rece. Ulterior, se pune vasul cu gelatină în baie de aburi și se amestecă însă fără a duce compoziția la fierbere. Se lasă gelatina să se răcească puțin la temperatura camerei. Gălbenușurile se pun intr-un bol și se mixează cu zahărul timp de câteva minute. Peste amestecul de gălbenușuri și zahăr, se toarnă laptele cald, în ”fir subțire”, mixând compoziția în continuare. Se adaugă apoi treptat vinul și se mixează amestecul în continuare. Se adaugă treptat gelatina și se amestecă în continuare compoziția până la obținerea unui amestec omogen. Compoziția astfel obținută se strecoară printr-o sită într-un alt vas.
    Se scufundă vasul cu amestecul proaspăt strecurat într-un alt vas cu apă rece pentru 30 de secunde, amestecând periodic cu ajutorul unei linguri de lemn. Smântâna rece se mixează până când se formează ”vârfuri moi” apoi se încorporează în compoziție amestecând ușor. Formele pregătite se udă în prealabil cu apă rece. Se toarnă compoziția pregătită în forme și se păstrează la frigider pentru cel puțin 3 ore. 
    Pentru a răsturna desertul pe un platou, se scufundă forma timp de aproximativ 10 secunde într-un vas cu apă clocotită. Perioada de 10 secunde este evident variabilă și trebuie apreciată de la caz la caz.
   Pentru crema de caramel : Zahărul se pune într-un vas și se topește la foc mic amestecând continuu. Se adaugă apa amestecată în prealabil cu zeama de lămâie amestecând continuu. Se adaugă smântâna și se fierbe câteva minute la foc mic. Crema de caramel se lasă la răcit la temperatura camerei și se adaugă ulterior pe suprafața desertului. 

Poftă bună!

Comments

Popular Posts